Optreden Beverwijk met Carillion

Op zaterdag 15 juni spelen we in Beverwijk samen met het Carillon van de Sint Agathakerk in Beverwijk, vanaf 15.00 uur. Over het carillion is hier meer te lezen.

Uit het Noordholland Dagblad:

Het eerste van de zomerconcerten 2019 op het carillon van de St Agathakerk in Beverwijk komende zaterdag 15 juni, is ook meteen een zeer bijzondere. Een samenspel van stadsbeiaardier Gerda Peters en Brassband Almere, en dat is muzikaal én logistiek een uitdaging.
Peters bespeelt de bronzen klokken van de beiaard achter het klavier hoog bovenin de koepel van de St Agathakerk. Dirigent Rolf Hoogenberg met zijn 22-koppige brassband – brass is Engels voor messing – staat intussen opgesteld aan de Breestraat, voor de ingang van de kerk. Terwijl ze elkaar niet kunnen zien, geven ze samen een concert. ,,Een fantastische manier om naar buiten te treden, het carillon in samenspel met de band te verbinden en naar de straat te brengen. Geweldig als we mensen die normaal gesproken niet naar een concert zouden gaan zo kunnen verrassen’’, zegt de dirigent.
Peters: ,,Het klopt, het carillon is altijd op een zekere afstand. Veel mensen denken dat je alleen een knopje hoeft om te zetten om het te laten klinken. Ze weten niet dat er daadwerkelijk iemand achter de toetsen zit.’’
De band en de beiaardier zullen samen een afwisselende set spelen met onder andere ’Skyfall’ van Adele, ’Hallelujah’ van Leonard Cohen maar ook een arrangement van fragmenten uit de grootste hits van Queen. ,,Muziek die de componisten niet voor een combinatie van brassband en beiaard hebben geschreven’’, zegt Hoogenberg. ,,Maar beiaardiers spelen alles wat los en vast zit’’, voegt Peters toe.
Hoogenberg heeft in de nummers die hij met Brassband Almere brengt, partijen voor het carillon toegevoegd. ,,Op sommige plekken komt het carillon bijvoorbeeld in plaats van een hoorn, op andere momenten spelen de instrumenten juist weer samen en is het carillon echt extra. We hebben dit twee keer eerder in Almere gedaan, daar is Gerda ook stadsbeiaardier. De reacties van vaste fans en passanten waren heel enthousiast.’’
Zaterdag zal naast Brassband Almere ook een scherm staan waarop Gerda Peters te zien is terwijl ze bovenin de kerk de beiaard bespeelt. Maar hoe communiceren zij onderling? ,,Daar heb ik speciaal portofoons voor gekocht’’, vertelt Peters.
Tijdens het kerstconcert met saxofoniste Sarina Brouwer, op 22 december 2018, wilde Peters per mobiele telefoon verbinding houden met de saxofoniste die in de kerk beneden stond. ,,Maar in mobiele telefonie zit een behoorlijke vertraging. Uiteindelijk heeft zij gewoon meegespeeld met wat ik speelde. Vandaar dus die portofoons, daar zit geen vertraging in.’’
Ze hopen dat het druk wordt, zaterdagmiddag aan de Breestraat. ,,Al spelen de Oranje Leeuwinnen ook een wedstrijd om 15 uur. Wij spelen als slot in elk geval ’We are the Champions’.’’
Friso Bos

Dit bericht is geplaatst in Optredens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *