Brassband

Brassbandmuziek is van oorsprong afkomstig uit Engeland. Rond 1800 hadden veel fabrieken hun eigen muziekvereniging. Veelal alleen koperblazers. Dit is nog steeds essentieel voor een brassband.
Brassbandmuziek onderscheidt zich van fanfare en harmonie door een warm, “rond” kopergeluid. In een brassband zult u dan ook vergeefs zoeken naar hout/riet blaasinstrumenten (zoals Klarinet, Hobo of Saxofoon). Ook strijkinstrumenten (bijvoorbeeld Viool of Cello) maken geen deel uit van de band. Er zitten alleen koperblazers in (aangevuld met slagwerk).
Brassbandmuziek is de laatste jaren sterk in opmars in Nederland. Ons land kent nu zo’n 200 Brassbandverenigingen, waarvan de top ook internationale faam geniet.

Naast een Brassband naar Engels model zijn er ook andere muziekgroepen die Brassband genoemd worden maar veelal alleen bestaan uit slagwerk, soms ook aangevuld met bijvoorbeeld trompetten. Het mag duidelijk zijn dat Brassband Almere geen Antilliaanse band is.

Brassband bezetting

Een standaard (complete) brassbandbezetting bestaat uit: Een dirigent en 26 à 27 koperblazers aangevuld met slagwerk :

  • 2 euphoniums Voor beide dezelfde partij, maar volgens een bepaalde taakverdeling
  • 2 baritons Een 1e en een 2e bariton
  • 3 trombones Twee tenortrombones en een bastrombone
  • 3 alt-hoorns Een solo alt, een 1e en een 2e alt
  • 10 cornetten 1 Es-cornet 9 Bes-cornetten in diverse partijen: 4 solocornetten (waarvan één principaal), 1 repriano-cornet, 2 cornetten tweede stem, 2 cornetten derde stem
  • 1 Bugel
  • 4 Bassen 2 Es-bassen en 2 Bes-bassen
  • Slagwerk met o.a. een drumstel, pauken en diverse andere ritme instrumenten

Brassband Klank

Uniek is de ronde en harmonische klank van “het koperblaas- of koperorkest”, zoals men een brassband ook wel pleegt te noemen. Deze Nederlandse vertaling is gelukkig nooit opgenomen in het taalgebruik. Het is immers toch zo dat elke groep koperblazers nog geen brassband is.

Er is een gezegde dat luidt: “Het is de toon die de muziek maakt”. En dat geldt vooral voor brassbands. Bij dit type orkest gaat het niet alleen om de specifieke bezetting, maar ook om de klank. De typische brass-sound komt het best tot zijn recht in een volledige bezetting van alle instrumenten en partijen. Hoewel “The Canadian Brass“, met slechts 5 man bezetting, hier een uitstekende uitzondering op de regel vormt.

Brassband Almere heeft op dit moment bijna een volledige bezetting (dan hebben we het in dit geval over de A-band). Maar net als in elke andere vereniging zijn er altijd verschuivingen en kunnen we altijd wel mensen gebruiken.
Naast de A-band hebben we ook 2 andere orkesten binnen de vereniging (inderdaad: de B- en C-band). Meer informatie daarover staat op deze pagina: Orkesten en lessen